In de zesdelige documentaireserie ‘100 dagen voor de klas’ geven Tim den Besten en Nicolaas Veul les op een middelbare school in Lelystad en ervaren zij hoe het is om in deze tijd leraar te zijn.

Regie: Katinka de Maar

Werken in het voortgezet onderwijs betekent hoge werkdruk, een matig salaris en overvolle klassen met mondige pubers. Steeds minder mensen kiezen voor het vak van leraar en over vijf jaar verwacht het Ministerie van Onderwijs een tekort van meer dan 8000 docenten.

Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan de uitdaging aan als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG ARCUS in Lelystad. Ze geven les en verkennen de wereld van hun collega-docenten en hun leerlingen. Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer op het HAVO/VWO en VMBO. 

Nicolaas Veul & Tim den Besten

Hoe houden zij zich staande? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? Hoe houd je orde in de klas? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden? Tim en Nicolaas ervaren in de praktijk hoe de leraar van nu alle ballen in de lucht probeert te houden en zetten hun eigen ervaringen af tegen die van hun begeleiders en collega’s. Vinden zij hun roeping binnen de muren van de school? Of keren ze opgelucht terug naar de wereld van de media?